fredag 28 september 2007

Till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma

Det är så lätt att känna sig maktlös. För man är ju bara en vanlig människa i ett land långt, långt borta.

Det är så lätt att förkasta alla sina egna naiva idéer och visioner om hur man skulle kunna påverka.

Det är så lätt att känna sig fånig om man tror att ens egna små protester betyder något.

Bära röd tröja? Delta i en manifestation? Skriva protestbrev?

Vad hjälper det mot det onda som händer? Vad gör det för skillnad när en hårdför militärdiktatur kallblodigt mördar och fängslar människor som fredligt kämpar för demokrati?

Såna här dagar hjälper det att tänka på Aung San Suu Kyi, Gandhi, Nelson Mandela, Rosa Parks och alla andra. Inte för att jämföra sig med dem och det de uträttat.

Men för att komma ihåg att varje kamp för demokrati och mänskliga rättigheter har börjat någonstans, med en liten enskild handling.

Och varje kamp för demokrati och mänskliga rättigheter har bestått och består av många enskilda handlingar. En del är små, andra är stora. En del är symboliska, andra är konkreta.

Om alla utgår från sina möjligheter och gör det de kan blir det en mångfald av handlingar i en och samma riktning; mot samma mål. Det är denna mångfald och mängd som ger resultat, som gör skillnad.

Så bär en röd tröja eller delta i en manifestation eller skriv ett protestbrev.

Gör vad som helst. Bara du gör något.

Du är inte ensam. Vi är många som finns här med våra futtiga försök att visa stöd och våra innerliga förhoppningar om ett demokratiskt Burma.

Vi kan aldrig bli så modiga som de som bor i Burma är i sin kamp. Vi riskerar ju inget som de gör.

Men det betyder inte att det vi gör är fånigt. Så länge vi gör något är vi trots allt, i våra små försök att stötta deras kamp, en del av den kampen.

Och för varje handling som vi gör kan det uppstå möjligheter att göra mera.

Så bli inte uppgiven för att det du gör är så litet. Gör det du kan. Bidra på det sätt du förmår. Då visar du tillit till möjligheten att förändra, att påverka.

Då visar du också tilltro till demokratins möjligheter och vår gemensamma förmåga att åstadkomma förändring.

På det viset hedrar du inte bara demokratin utan också de som mördats av diktaturen bara för att de ville ha det som borde vara oss alla förunnat; ett fritt land; mänskliga rättigheter.

På det viset stöttar du alla de modiga som riskerar sin tillvaro och sina liv i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati. Och de är värda vårt stöd. De är värda allt vårt stöd.


Länkar:

Svenska Burmakommitténs förslag på vad du kan göra

Svenska Amnestys förslag på text till blomvykort

Skicka ett mail till diktatorn och be att Aung San Suu Kyis friges

Inga kommentarer: