söndag 27 maj 2007

en mammas värde

Naturligtvis är det många affärer och serviceinrättningar som försöker saluföra just sina varor och tjänster som de perfekta morsdagspresenterna. Jag, som är totalt kallsinnig till hela fenomenet mors dag och har gjort mitt bästa för att uppfostra min dotter att förstå att det är helt ok att inte säga grattis eller överlämna paket till mig just den dagen, ser de där annonserna i ögonvrån och bläddrar vidare, jag ser morsdagsstrumporna som ligger i korgar vid kassan på varuhuset och jag ser de färdiggjorda blombuketterna och allt annat, men noterar det bara sådär förstrött och går vidare i min vardag, för det gäller inte mig; det är en främmande högtid från en kultur jag inte förstår mig på.

Tills förra året strax innan den här dagen. Då såg jag en annons som jag faktiskt hajade till inför. Här handlar det inte om blombuketter,chokladaskar eller avslappnande massage, här handlar det om dyyyyra gåvor som verkligen verkligen visar hur mycket lilla mamsingen är värd. Just det där, vad hon var värd, tryckte företaget på redan i rubriken, vilket i och för sig är lite lustigt, för vad de egentligen menade var väl att hon nog inte riktigt duger som hon är; att alla mammor säkert har någonting som kan korrigeras en smula.

”För att hon är värd det” är rubriken. I annonsen sitter en naken kvinna i en skulptural ställning och ser ut som stereotypen av skönheten själv. Runt om hennes nakna kropp finns reklamtexterna utplacerade med prisuppgifter. Det är logisk-pedagogiskt att ”Bröstförstoring 36.000 kr” står vid sidan om brösten, och att texten ”Ögonlocksplastik från 13.000 kr ” är placerad i närheten av ansiktet. Fast ”Fettsugning, mage 24.000 kr” har kommit väldigt nära rumpa och lår; de borde kanske ha lagt till information om det också? Men de är ändå ganska försiktiga, den här firman. De nöjer sig med att föreslå 8 olika behandlingar som man kan välja bland om man vill gratulera en mamma. Fast det här var som sagt förra året. Jag kan tänka mig att en plastikkirurgifirma nu ett år senare skulle ha många fler förslag på vad man kan kosta på lilla mamma en sån här dag när det gäller att visa vad hon betyder.

För så mycket är hon värd denna dag när hon ska firas för att hennes värde ska bekräftas, att hon är värd att fettsugas, kemikalieinjiceras, tandblekas, bröstförstoras och lyftas. Och sen, när man har gjort allt det där, då är hon ju verkligen sådär värdefull som man skriver att hon är, det är ju bara det där lilla som ska till; då har man bekräftat hennes värde genom att liksom bara fiffa till henne en liten smula, kanske rentav så att hon blir lite mer som hon var när hon var yngre, och det är hon väl verkligen värd, lilla mamma, det är ju faktiskt bara som att bli sig själv lite mer kan man säga.

Jag undrar så hur deras annonser inför fars dag ser ut. Vilka delar av manskroppen som ska korrigeras för att hylla pappa.



Inga kommentarer: